Oedeemtherapie

Altijd op zoek naar de meest adequate behandeling

Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht in uw huidweefsel. Dit vocht bevindt zich tussen de cellen van het lichaam en verstoort het evenwicht. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van oedeem. Er kan een stoornis zijn in het lymfatische stelsel, het bloedvatenstelsel of het vetweefsel. De oorzaak van oedeem bepaalt ons behandelplan. U kunt denken aan (een combinatie van) manuele lymfedrainage, littekentherapie, zwachtelen, lymftaping, lymfpress en therapeutische elastische steunkousen of thoraxbandages.

Huidtherapeuten van Afranature zoeken altijd naar de meest adequate behandeling en stellen samen met u een behandelplan op. In tegenstelling tot andere methoden denken wij niet alleen aan behandeling van het oedeem, maar proberen we ook het onderliggende probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld met de inzet van de Willie Fourie Fasciatechnieken en Marnitztherapie. Dit kan ernstige problemen voorkomen.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een vorm van massage waarbijwe het lymfestelsel activeren. De afvoer en opname van het lymfevocht wordt hierdoor bevorderd. Om het resultaat te behouden gebruiken we vaak een vorm van compressiemateriaal. Denk daarbij aan zwachtelen, therapeutische elastische kousen of andere hulpmiddelen. Bij het zwachtelen maken wij gebruik van diverse bandagematerialen om zo compressie op de aangedane extremiteit uit te oefenen. Het doel hiervan is een zo hoog mogelijke omvangafname. Na deze afname meten wij een therapeutische elastische kous aan om het behaalde resultaat te behouden.

oedeem_pitting
Lympha Press

De lympha press is een uniek apparaat dat een aanvullende behandeling door middel van compressie geeft. Het beschikt over een arm- of beenmanchet met afzonderlijk opblaasbare luchtkamers. Het apparaat pompt de kamers op zodat de afwisselende en opbouwende druk uw arm of been masseert.

Lymftaping

Lymftaping is een aanvulling op bovenstaande behandelingen. De lymfetape ondersteunt de afvoer van de lymfestroom door de liftende werking van de speciale tape. Hierdoor onstaat er onderhuidse drukvermindering. Omdat de tape meerdere dagen kan blijven zitten, ontstaat een unieke 24-uurs behandeling.

meten
mld_hals
mld
Littekentherapie

Littekentherapie is een combinatie van verschillende massagetechnieken. Door deze technieken wordt het weefsel (al dan niet verkleefd) soepeler, wat het herstel bevordert. Bewegingsbeperkingen verminderen of verdwijnen zelfs.

Therapeutische elastische kousen

Therapeutische elastische kousen (TEK) zorgen voor druk op het been of de arm en geven steun. De bloedsomloop wordt door het dragen van TEK gestimuleerd en de vochtproductie neemt af. Dit omdat de druk van buitenaf verhoogd is. TEK worden aangemeten als het oedeem een stabiel niveau bereikt en de omvangreductie behouden moet blijven.

Thoraxbandages

Thoraxbandages zijn aangemeten compressiebandages die gebruikt worden als ondersteuning bij de oedeemtherapie bij oedeem aan de flank, rug, schouders of borst.