Littekens

Altijd op zoek naar de meest adequate behandeling

Bij normale wondgenezing spreken we over een “gewoon” litteken. Deze hebben vaak een lichtere of juist donkere kleur dan de normale huidskleur. Daarnaast zijn er littekens die ingetrokken zijn doordat de huid onder het litteken is afgenomen, zogenaamde atrofische littekens. Er zijn ook littekens die als het ware op de huid liggen: hypertrofische- of keloïdale littekens.

Om littekenvorming zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig van een wondje af te blijven. Door te krabben en peuteren aan korstjes wordt het genezingsproces verstoord. Het ontstane litteken kan hierdoor hypertrofisch of keloïdaal worden.

foto_huid
foto_huid
De behandeling van littekens

Littekens zijn beschadigingen van de huid en moeten met zorg behandeld worden.

Littekenmassage bestaat uit een massagetechniek voor het verminderen van jeuk, pijn, hypertrofie, verklevingen, oedeem of doorbloedingsstoornissen. In combinatie met fasciatherapie bij verklevingen worden de littekens ook soepeler en los gemaakt van het onderhuidsbindweefsel. Vaak heft dit bewegingsbeperkingen op en bevordert het de doorbloeding en lymfedoorstroming.

Afranature past medische camouflage toe als het litteken een storende kleur heeft. Er wordt bij uw huidskleur een camouflagekleur gezocht die dicht in de buurt van uw huidkleur komt. We leren u deze camouflage aan zodat u het thuis kunt toepassen.

Het toepassen van siliconenpleisters naast littekenmassage geeft een goede aanvulling op de behandelingen. De siliconen gaan roodhuid, jeuk, verhardingen en hypertrofie tegen. Ze maken door het geven van een tegendruk het litteken vlakker en soepeler.

Bij kleinere littekens zet Afranature chemische peelingen in. Bij behandeling met een peeling wordt het bovenste laagje dode huidcellen verwijderd. Dit zorgt voor afvlakking van het litteken. Er zijn verschillende soorten peelingen bruikbaar. Voor een snellere afvlakking en resultaat kiezen wij vaak voor een dieper werkende peeling.